CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Saturday, December 13, 2008

Adik Kael




Berat anakkku yang susah betul nak naik..rasa2nya sama je dengan Akma atau Akma besar sikit kot sebab bila jumpa

sesiapa je kat shopping xomplex ke..orang tegur, tu kakak, ni adik ye..hehehe..xpasal2 dapat gelaran adik..tengok la tu, 13kg..sangan ringan kan uols..

Monday, November 10, 2008

Big Boy!!!

Masuk hari ni dah 1 minggu (2 tahun 11 bulan) saya tak pakai diapers tau uols..Hebat kan saya..mula2 memang saya akan terlepas kalau buang air kecil + besar dalam seluar..tapi masuk hari ke 4 sampai hari ni, saya akan cakap kalau nak buang air..tak kira la dengan kakak nia ke..nenek or mama..Malam tadi masa saya sedang main2 dengan mama dan adik dalam bilik, saya terus cakap dengan mama nak doo-doo..dan betul...saya buang kedua2nya sekali..suka betul mama tengok saya dah besar...



Inilah gambar 'Abang'...Hensem kan saya... :p (tak salahkan puji diri sendiri..)
Muka bangga baru lepas mama peluk cium banyak kali sebab abang dah jadi 'big boy'..
Abang kan nak dapat adik baru...InsyaAllah..

video

Wednesday, November 5, 2008

Mari mewarna

Jom kita mewarna nak tak? Mulakan dengan Bismillah..Disudahi dengan Alhamdulillah..


Berapa star agaknya saya dapat? mama kata saya dapat 3 star je..heheh..Tak leh jadi ni..nak kena dapatkan 5 star jugak..Bolehlah mamaaaa...





Taraaa..cantik tak?

Wednesday, October 29, 2008

Gigitan sayang

Selalunya kita dengar, abang buli adik kan..la ni lain..adik buli abang..huwaa..

Akma tengah golek2 atas katil nak tido..sekali Kael nangis..

Abang Kael : Huwaaa...mama, sakit..
Mama : Kenapa?
Abang Kael : Adik gigit..
Mama : Ha?


Terus mama bukak lampu..Inilah hasil gigitan sayang Akma buat abangnya..apa salah abang Akma oiii?..

Last2 dua2 nangis..Nampak tak merah tu?


Thursday, October 23, 2008

Senyumm..

Saya pantang betul kalau nampak mama punya hp..mesti nak amik gambar....mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan :p

Pegang je hp, saya akan suruh sapa2 je 'Senyummm..'

So, inilah hasil tangkapan2 saya..



Ada bakat tak? Kira ok la tu kan.. :D
Ini pulak hasil keaktifan saya.. Main2 basikal, sekali...dushh..jatuhh :(
Tapi still maintain senyum kan..Tak nangis pun...

Monday, September 15, 2008

2 tahun 9 bulan

Kael esok, genaplah 2 tahun 9 bulan usia saya..

Kejap je masa berlalu...Makin petah berkata2..

Dah peka pada colour. tanya je warna apa..dia akan jawab red color, blue color, green color, yellow color dengan betul..Alhamdulillah..

Makan banyak dari Akma..Apa yang disuap dalam mulut, kejap je abis!
TAPI..kalau diberi susu, bukan main payah nak menghabiskan walaupun sikit..

Dah start nak kemam puting tu..
Kael dan abah sama style la..cam mawi..ahaks..

Thursday, August 7, 2008

2 tahun 7 bulan

Lamanya saya tak update blog. Hari ni saya nak cerita perkembangan terbaru saya :

2 Tahun 7 bulan

~ Dah tau warna
~ Kenal warna merah, biru, kuning, hijau dan pink
~ Bijak berkata-kata
~ Cepat tangkap apa yang diajar
~ Pandai menyanyi..kekek
~ Suka menolong, kalau kita suruh buang sampah dalam tong sampah, dia akan buat.
~ Pandai memujuk kalau adik merajuk
~ Pandai selamatkan diri dalam bahaya
~ Saya dah pandai sayang adik..tak berebut2 mainan dah
~ Kadang2 saya tak pakai drypers tau masa siang. Kalau nak buang air kecik dan besar saya cakap.. Tapi opssttt..kadang2 terlepas jugak la..hehhe..baru nak biasakan diri..sabar ye mama abah...
~ Dah pandai nak melawa..Kalau boleh, tiap-tiap hari nak pakai naju lawa2, siap pakai perfume lagi..amboiiii..

Ok..setakat ni dulu..kalau ada apa2 lagi saya update ye..

Thursday, June 26, 2008

Sesi soal jawab...

Haii..lama tak update blog kan..saja biar lama-lama sikit...heheh..
Alhamdulillah saya dah belajar dan ingat nama tempat, dan saya boleh ingat dengan sapa2 saya jumpa..

Hari tu mama ngan abah test saya tau..diorang nak tau sejauh mana tahap ingatan saya nie..ceewahh..heheh..macam ni diorang tanya..

Abah : Khael..Pak Nyang duduk kat mana?
Khael : Kedah
Mama tanya pulak..
Mama : Khael..Mak Ngah duduk mana?
Khael : Kantan (Kelantan..kira ok la tu kan saya sebut..hehehe)
Abah tanya lagi..
Abah : Tok Wan duduk mana?
Khael : Kedah
Abah : Tok?
Khael : (..ermmm..konfius sikit sebab tok ada 2 kan..satu kat KL, satu kat Kedah...tak tau nak jawab apa..saya senyum je..)

and last sekali...saya cakap kat mama depan abah..."Mama..Khael nak baby..." muhahahaha...terdiam terus..tak tanya lagi dah..

Wednesday, June 18, 2008

Rindu

Semalam saya mimpi Pak Ngah, Mak Ngah dan anak2nya..Mula-mula saya cakap kat mama saya macam ni "Tadi Khail ikut Pak Ngah. jalan-jalan..main dengan abang Luqman, abang Nabil, Kakak Rehan, Kak Sarah.." (memang sebijik saya cakap macam ni..pandai kan saya susun ayat) pastu mama cakap tu mimpi..So, hari ni saya belajar perkatan baru..apa itu 'mimpi'..Nampaknya saya rindukan diorang sampai bawak dalam mimpi..heheh..tapi jauh sangatla rumah Pak Ngah kalau saya nak pergi selalu..Masa saya pergi hari tu pun saya dah tidur, bangun beberapa kali barulah sampai ke Kelantan..

Ada sekali tu pulak masa abah baca newspaper, saya duduk sebelah abah..tiba-tiba saya nampak satu gambar dalam newspaper tu lebih kurang rupa Tok Nyang..automatik saya cakap kat abah.."Ni Tok Nyang"..Tok Nyang ni ayah sedara abah kat Kedah..Saya pun rindu kat Tok Nyang..selalu je saya sebut nama Tok nyang..sebab masa saya balik kampung baru-baru ni saya selalu main dengan Tok Nyang..terutama main bola..Tiba-tiba je sekarang ni dah tak jumpa..tu yang asyik sebut-sebut je tue..kekek..

Monday, June 16, 2008

2 Tahun 6 Bulan

Hari ni genap umur saya 2 tahun 6 bulan..Laporan saya setakat ini:-

1) Saya suka berborak tak kiralah dengan mama ke, abah, atau nenek..
2) Saya dah tak banyak minum susu..kalau buat 200ml, walaupun saya dah lama tak minum susu, saya hanya minum dalam 10-40ml je..Tapi saya suka makan..Semalam mama suapkan saya nasi lemak..banyak saya makan..
3) Saya suka gosok gigi waktu mandi..Alhamdulillah walaupun saya suka makan coklat dan gula-gula, gigi saya sihat dan putih..
4) Saya pandai pujuk kalau seseorang tu menangis..
5) Saya pandai pakai baju dan seluar sendiri
6) Saya pandai pakai kasut sendiri
7) Saya pandai main basikal..actually saya pandai main basikal sejak umur saya 1 tahun lebih tapi pakai 3 roda la ye...heheh
8) Saya pandai main bola
9) Saya boleh buat 'gimnastik'..
10) Saya suka pakai baju lawa je tiap2 hari..sebab yang saya tahu, kalau mama dengan abah bawak saya jalan-jalan, sure akan suruh saya tukar baju lain..so, saya nak pakai baju lawa je supaya mama dengan abah selalu bawak saya jalan-jalan...kekekek..

Ok. Habis dah cerita laporan, saya nak cerita aktiviti pulak..Pada hari minggu yang baru ni, saya tak ke mana duduk kat rumah je..Saya tolong mama kemaskan rumah..heheh..Mama ubah susun atur dalam bilik..lepas ni susah la saya nak 'cari barang2' dalam almari sebab mama dah tutup dengan meja komputer..mayb sebab baru-baru ni mama tengok cadar, baby coat dah penuh dengan lukisan saya menggunakan highlight pen mama warna biru..maaf ye mama..lepas ni saya tak buat lagi ye mama..

Oh ye..malam tadi mama dah start asingkan tidur saya, akma, dengan mama dan abah..so, malam tadi masa saya tidur banyak kali saya mengigau..mayb sebab selama ni saya tidur sebelah mama je kot..Tak pe kita tengok malam ni pulak macam mana ye..

Friday, June 13, 2008

Assalamualaikum

Assalamualaikum...Akhirnya terciptalah blog saya sendiri "MY LIFE'S JOURNEY"..Blog ini dicipta bagi merkodkan segala perkembangan saya dari kecil sehinggalah dewasa..InsyaAllah..

Tuesday, March 25, 2008

mYSELF